Драма! Лили Иванова искала да осинови сирачето на Паша Христова

0

На 21 декември се навършва половин век от трагичната смърт на незабравимата Паша Христова. Певицата остава завинаги на 25 след жестоката самолетна катастрофа на летище София, погребала 30 души от артистичния елит. 50 години след един от най-зловещите инциденти в българската история темата продължава да бъде съпътствана от хиляди въпроси и мистерии, пише вестник Ретро.

Ил 18, в който пътуват за Алжир наши певци, артисти и танцьори, пада малко след излитане, разцепва се и се запалва. От 73-ма на борда загиват 30, включително и шестимата от екипажа с основния пилот Борис Луканов, който е брилянтен професионалист и с когото често лети дори Тодор Живков. Част от пътниците в задната част на Ил-18 успяват да се спасят, макар и ранени и с тежки изгаряния, като скачат от пламтящата машина.

Във фаталния ден Паша тръгва особено елегантна, защото на борда ще бъде със своя любим – известния композитор, пианист и диригент Николай Арабаджиев-Фучо. Заради него тя оставя съпруга си Васил, от когото има 2-годишен син Милен. Фучо също зарязва семейството си.

Години след трагедията оцелелият като по чудо вече покоен певец Борис Гуджунов обрисува картината от зловещия инцидент със свидетелски разкази.„Самолетът се издигна на около 40 метра, когато се наклони силно наляво, крилото задра пистата и на края на летището спряха останките му“, разкрива той. Гуджунов има изключителен късмет, че седи не от страната на лявото крило, а мястото му е при седалките тройки. При двойките в средния корпус обаче е Паша – тъкмо там, където самолетът се разцепва и няма шанс за оцеляване. При удара лявото крило е разцепило корпуса и от него изпадат част от пътниците, които загиват. „Чуваха се само писъци, нищо друго, никой не говореше, не си казвахме нищо…“, спомня си Гуджунов преди години. Едва когато останките от самолета заорават и спират на пистата, оцелелите започват да скачат от руината. Борис успял да излезе, защото резервният екипаж на самолета някак отваря вратата.

Паша обаче умира, стискайки здраво ръката на любимия си Фучо. Твърдят, че младата певицата си отива бременна и тъкмо затова не скочила от самолета – от страх да не убие бебето. От красивото и талантливо момиче остава единствено медальон с котва, сърце и зарче. Бижуто обаче изчезва на погребението на Паша, въпреки че брат ѝ го поставя върху капака на ковчега. До последно синът на Христова – Милен, който си отиде преди 7 години едва на 45, покосен от скоротечен рак, търси истината за смъртта на майка си, която не помни, защото остава сирак на 2 годинки. Малко преди да почине, Милен разкри, че майка му е била погребана на католическия парцел на Централни гробища без смъртен акт, а документът е бил издаден чак 2 месеца след погребението. В него пишело, че естрадната певица е издъхнала в болницата. Синът ѝ се лута и търси истината защо смъртният акт е бил издаден чак през февруари 1972 г. Милен не вярва, че Паша е жертва на трагична случайност. Но така и не успява да стигне до истината, защото сам той издъхна без време. Самият Милен твърди, че певицата не е умряла в пламъците, а е била откарана в болница, където не са искали да я спасят.

В първите дни на новата 1972 г. се появява песента „Птицата“ с подзаглавие „В памет на Паша Христова“. Автор на текста е Дамян Дамянов, композитор e Тончо Русев, изпълнява я Лили Иванова. В свое интервю преди години синът на Паша сподели, че единствената, която го е потърсила след смъртта на майка му, била именно нейната колежка Лили Иванова. Тя дори имала желание да го осинови, но баща му Васил не разрешил. Милен също рано остави дъщеря си без баща. Ани, която е вече студентка, е наследила красотата на своята баба. Внучката на Паша обаче не се занимава с музика.

Прегледана: 133490

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече