Баровци! Съд плати 60 бона за концерт на Лили Иванова

0

Концерт на Лили Иванова, изнесен в чест на 25-ия рожден ден на Върховния адмиистративен съд (ВАС) навръх Никулден, 6-и декември, разбуни духовете в съдебната система, научи „Уикенд“ от свои източници от магистратските среди. Според думите им, председателят на съда Георги Чолаков е направил прекалено разточителен разход, плащайки хонорар от 60 000 лева на естрадната прима, пише „Уикенд”.

Партито на магистратите от Върховния административен съд се проведе в представителната Тържествена зала на 5-звездния хотел „Милениум“, чийто наем е струвал още 10 000 лева, узна „Уикенд“. Целия масраф по отбелязването на 25-годишнината на Административния съд е излязъл над 100 000 лева, твърдят запознати с разписаните фактури.

Според бюджета на Върховния административен съд за 2021 г., утвърден с решение на пленума на Висшия съдебен съвет тази пролет, разходите за издръжката на съда са 25,7 млн. лв., като от тях 1,6 млн. лв. са предвидени за допълнителни материални стимули на работещите във Върховния административен съд. Източникът на „Уикенд“ от магистратските среди предположи, че шефът на администратимние съдии Георги Чолаков е използвал част от тази сума, за да организира купона по случай 25-ия юбилей на подопечения му съд. Остава загадка дали Чолаков е решил на своя глава да отпусне сумата от 60 000 лв. за частен концерт на Лили Иванова, или е съгласувал решението си с ковчежника на съда Мария Радкова.

За поздравителния концерт на Лили Иванова се разбра от естрадната прима, след като тя публикува снимки от събитието в профила си в социалната мрежа Фейсбук. „Специални благодарности на Върховния административен съд за любезната покана да бъда част от празника по случай 25-годишнината му! Уважаеми съдии, бяхте прекрасни! Благодаря за аплодисментите Ви! Нека Новата 2022 г. Ви донесе здраве, щастие и много успехи!”, написа певицата. Лили се изфука и със стилна кошница от любимите бели рози, подарена й от председателят на ВАС Георги Чолаков.

След благодарственото слово на естрадната примадона във Фейсбук, съдийката Дражева от Върховния административен съд обаче написа: „Благодаря ви! Вчера дълго се чудих защо не ни казахте дори „довиждане“, за честитки и пожелания дори не говорим. Сега компенсирате. Бъдете здрава!“, намеквайки, че естрадната прима не е заслужила хонорара си.

Разточителният банкет на съдиите и наемането на Лили Иванова за празника им някак си не се връзва с критичната оценка за състоянието на съдебната система на България, която ежегодно дава Европейския съюз. Преди години МВР бе подложено на унищожителни критики, след като тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов възложи на приятеля си Веселин Маринов да изнесе тържествен концерт в НДК и да представи песента си „Нашата полиция ни пази“. Важно е обаче да се знае, че Веско Маринов не прибра нито лев (поне според документите) от вътрешното министерство.

Прегледана: 135750

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече