Готово! Фахрадинов завърши сламената си къщата с кравешка тор и глина (СНИМКИ)

0

В къща от слама заживява актьорът Фахрадин Фахрадинов. След продължило близо две години строителство, новият дом на актьора и семейството му вече е в завършен вид. Остава само пренасяне на багажа и парти за откриването, пише „Уикенд”.

Според близки до Фахрадинов, купонът е въпрос на дни. Преди това къщата предстои да бъде осветена със специален ритуал от древната индийска философия Харе Кришна. Самият Фахрадин е фен на бог Кришна, дори кръсти дъщеричката си на богинята Нараяни. Като запален кришнар, той често обикаля из софийските улици за да свири и танцува с приятели, агитирайки нови фенове.

Увлеченията на актьора по древните духовни практики са използвани още при проектирането на новият дом. Архитектурният проект е съобразен  с древната наука Васту-Шастра. Това позволява да се подобрят духовните вибрации в постройката за сметка на негативната енергия. Подобен баланс гарантира на обитателите много положителни ефекти като по-голяма финансова сигурност и по-добри взаимоотношения между хората, живеещи там.

Сламената къща на Фахрадин Фахрадинов е на два етажа, с площ 227 кв. м. Вместо бетон и тухли, стените са с дървена конструкция, която се запълва с бали пресована слама. Технологията от десетилетия се използва в Западна Европа и САЩ. Архитекти са категорични, че макар да звучи странно, конструкцията е изключително стабилна. Изчисленията показват, че при дебелина на балите от около 45 см изолацията е изключителна. Така лятото, когато е горещо, вътре е доста прохладно, а зимата е обратно.

Веднага след като стените от пресовани сламени бали са готови, започва и измазването им от вън. То ще е на няколко слоя. Първо глина, а за завършване смес от глина и вар, похвали се още при строежа Фахрадин. Следва облицоване с дърво.

При вътрешната мазилка се използва друга древна индийска техника – „кал дханг“. Вместо вар, глината се смесва с кравешка тор. На пръв поглед подобно съчетания звучи направо гнусно. Експерти обаче поясняват, че глинено-торовата смес не издава никакви зловонни аромати. Дори напротив, благодарение на нея в помещенията се постига микроклимат, който влияе положително.

При подобни екстри е нормално цената също да е солидна. По признания на Фахрадин само грубият строеж му струва около 1000 евро за квадрат. Отделно са бани, подови настилки, измазване на вътрешните стени с вар, кухня, ограда, веранда, градина, гараж, обзавеждане. По думите му подобна сума трудно може да бъде събрана от заплатата му като актьор в театъра, но с участието му в сериали и това е възможно.

Прегледана: 136080

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече